2810220808 6977808027 Πλ. Κορνάρου 27, Ηράκλειο ioannis.nikiforos@ininsurance.gr

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Τις πληρώνουμε! Μας πληρώνουν;

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Τις πληρώνουμε! Μας πληρώνουν; {noPicture}

Άκουσον, άκουσαν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες αποφάσισαν, μέσω της Ένωσης τους να αναπροσαρμόσουν τα κατώτερα υποχρεωτι και ποσά ασφάλισης της Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων ως εξής: Για σωματικές βλάβες 500.000,00€ ανά θύμα και απεριόριστα ανά ατύχημα (από 500.000,00€ ανά ατύχημα) και Για υλικές ζημίες 500.000,00€ ανά ατύχημα (από 100.000,00€ ανά ατύχημα).

Αυτό βέβαια ήταν και υποχρέωση τους μιας και η σχετική κοινοτική οδηγία ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία. Κάθε φορά που κάτι ενσωματώνεται στην νομοθεσία μας κάτι άλλο αποκολλάται από την τσέπη μας!
Και αυτό είναι μόνο η αρχή, τον Γενάρη του 2011 τα παραπάνω ποσά θα αναπροσαρμοστούν ξανά και για να σταθεροποιηθούν τελικά τον Ιουνίου 2012 στο 1.000.000€ για Σ.Β ανά ατύχημα και στο ίδιο ποσό για Υ.Ζ. Οπότε μπορούμε πλέον να σκοτωνόμαστε άφοβα" και με μεγαλύτερο πάθος στους δρόμους. Βλέπετε η Ελλάδα με όλα τα αρνητικά ρεκόρ έχει και ακόμη ένα. Αυτό των περισσοτέρων θανατηφόρων αι τυχημάτων από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Οπότε σκοτωθείτε... συμφέρει! Το λέγανε και οι αρχαίοι. Ευτυχισμένος είναι αυτός που διαλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα πεθάνει. Εμείς διαλέγουμε τα θανατηφόρα ατυχήματα. Φυσικά, οι παραπάνω αναπροσαρμογές συνεπάγονται και αύξηση ασφαλίστρων... Αχ κατακαημένε καταναλωτή, πάλι θα βάλεις το χέρι στην τσέπη… αν δεν έχεις ράψει ακόμη τις τσέπες σου!

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσά αυτά έχουν περιοριστεί στο ποσό των 5.000.000€ ως ανώτερο ποσό ανά ατύχημα, αλλά εμείς οι Έλληνες διαθέτουμε ποιο φερέγγυες και πιο ισχυρές εταιρίες που δεν φοβούνται π.χ. ένα ατύχημα με 10 θύματα, το οποίο θα ανέβαζε τον πήχη απαιτήσεων για αποζημίωση στο 10.000.000,00€. Ξεχάσαμε το ατυχήματα στο πέταλο του Μαλιακού και στα Τέμπη, θα έχουν τα χρήματα οι εταιρίες να πληρώσουν τέτοιες αποζημιώσεις; Η απάντηση είναι ΟΧΙ και γιατί; Μα αν τα είχαν, θα είχαν καλύψει και τα αποθεματικά τους, τα οποία είναι ελλιπή σύμφωνα με την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ). Στοιχεία μπορεί να αντλήσει κανείς μόνος του από την ιστοσελίδα της Εποπτικής Αρχής του υπουργείου οικονομικών http://www.pisc.gr. Που πάνε τα ασφάλιστρα που καταβάλλει ο κοσμάκης. Σε επενδύσεις, σε διαφημίσεις, ίσως σε αμοιβές των διοικητικών στελεχών και φυσικά κυρίων μετόχων των εταιριών. Θυμόσαστε τα golden boys. Στην Ελλάδα τους τα τρώνε τα golden girls, οπότε οι υποχρεώσεις τους είναι περισσότερες.

Μήπως όμως φταίει και ο καταναλωτής. Αυτός ποτέ δεν φταίει... αλλά λέμε μήπως. Σε αναζήτηση του φθηνότερου ασφαλιστηρίου, ίσως λόγω και της οικονομικής κρίσης (που βέβαια δεν υπάρχει... αλλά λέμε τώρα) πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα βγαίνει τόσο κουρεμένος που θυμίζει τον Γκουσγκγούνη. Τον θυμόσαστε τον Γκουσγκούνη. Αυτός ήξερε ότι το μέγεθος μετράει. Αν να ζητήστε λοιπόν μεγάλα και ισχυρά μεγέθη που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους τη δύσκολη στιγμή.

Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα, αλλά το φθηνό είναι ακριβό και το ακριβό οικονομικότερο... και αν αυτό το τελευταίο σας μπέρδεψε, να σας το πω αλλιώς. Ότι δώσεις αυτό θα πάρεις!


Ιούλιος 2009, Τεύχος 21, Stop & Go σελ. 38 | ΠΡΟΒΟΛΗ >>

Για σχόλια και ερωτήσεις σας το e-mail μου στην διάθεση σας.
ioannis.nikiforos@ininsurance.gr
Ιωάννης Β. Νικηφόρος
Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής

 

Πίσω