2810220808 6977808027 Πλ. Κορνάρου 27, Ηράκλειο ioannis.nikiforos@ininsurance.gr

Θα είναι το 2010 χρονιά ασφαλιστικών εκκαθαρίσεων

Θα είναι το 2010 χρονιά ασφαλιστικών εκκαθαρίσεων {noPicture}

Καταρχήν «Χρόνια Πολλά» να έχουμε και με καλή μνήμη πάνω απ’ όλα, γιατί εμείς οι Έλληνες (πόσες φορές το έχετε ακούσει αυτό; «Εμείς οι Έλληνες») φημιζόμαστε για ένα σωρό πράγματα, εκτός από την ικανότητα μας να θυμόμαστε. Σαν να λέμε «καλά μυαλά». Έτσι εύχονταν τα παλιά τα χρόνια οι παππούδες στα χωριά, και δεν είχαν άδικο.

Και τη φετινή χρονιά θα μας απασχολήσουν τα λουκέτα σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις και λέω επιχειρήσεις και όχι εταιρίες, γιατί όπως βλέπω τα πράγματα οδηγούν και σε κλείσιμο ασφαλιστικών γραφείων και πρακτορειών. Καλά μυαλά λοιπόν στους δύσμοιρους καταναλωτές, οι οποίοι με ελάχιστες γνώσεις –οφείλω να ομολογήσω– καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δεκάδες ασφαλιστικές εταιρίες και εκατοντάδες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Καμία 50αριά είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούσαν στην χώρα μας το 2008, 16 από αυτές δηλώσαν ζημίες στους ισολογισμούς τους για το ίδιο έτος και 6 από αυτές έκλεισαν, τουλάχιστον 12 από τις 50 είχαν δείκτη αποθεματοποίησης μικρότερο του 100% (για να μην μιλάω κινέζικα: ο δείκτης αυτός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρέπει να είναι μεγαλύτερος του 150% για να έχουμε εύρυθμη λειτουργία ασφαλιστικής εταιρίας). Και για να μην τα πολύ λέω, απ’ ότι φαίνεται και το 2009 τα πράγματα δεν πήγαν καλύτερα αν λάβουμε υπ’ όψη μας τα αποτελέσματα του 9μήνου.


Αυτό το έτος θα έχουμε εξελίξεις…
Ήδη κάποιες εταιρίες έχουν ανακοινωθεί από την αρμόδια εποπτική αρχή ΕΠ.Ε.Ι.Α. ότι είναι στο «κόκκινο». Ας γίνω και λίγο προφήτης…

Ο αριθμός των εταιριών που θα λειτουργούν στο τέλος του 2009 δεν θα ξεπερνά τις 30… πρωθυπουργού και κυβερνήσεως επιτρέποντος κάποιες θα κλείσουν (είτε μόνες τους, είτε με κυβερνητική παρέμβαση) και κάποιες θα εξαγοραστούν ή θα συγχωνευτούν.

Ιδρώτα χύνει ο εργαζόμενος που καλείται να πληρώσει διάφορους λογαριασμούς καθημερινά, μεταξύ αυτών και τα ασφάλιστρα του. Από τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, που είναι υποχρεωτικά μέχρι τα ασφάλιστρα αποταμιευτικών προγραμμάτων, που και αυτά λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν γίνει απαραίτητα. Αυτόν τον ιδρώτα πρέπει να προστατεύσουν οι εποπτικές αρχές από τους απατεώνες και σαλτιμπάγκους που μαίνονται την αγορά.


Ιανουάριος 2010, Τεύχος 27, Stop & Go σελ. 34 | ΠΡΟΒΟΛΗ >>

Για σχόλια και ερωτήσεις σας το e-mail μου στην διάθεση σας.
ioannis.nikiforos@ininsurance.gr
Ιωάννης Β. Νικηφόρος
Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής

 

Πίσω